حصیر بافی یزد

آشنایی با حصیربافی یزد

حصیر بافی از سوغاتی های استان یزد می باشد به دلیل وجود نخلستان‌های خرما در شهرستان بافق و اردکان ، این شغل نیز به موازات شغل کشاورزی در این مناطق رواج داشته‌است. هنوز هم با وجود آن که از میزان آن بسیار کاسته شده ولی کم و بیش بخصوص در بین زنان رواج دارد و در کنار فعالیت‌های زندگی به آن می‌پردازند.
به هنگام عبور از محله‌های قدیمی این شهرها و نیز روستاهای اطراف می‌توان زنانی را مشاهده کرد که در کنار کوچه‌ها به حصیر بافی مشغول هستند. آنان در فصل زمستان بیشتر در حوالی صبح و در فصل تابستان بیشتر عصرها در داخل منزل یا کوچه محله خود گردهم آمده و در کنار حرف و صحبت‌های خودمانی به حصیر بافی می‌پردازند.
برای فعالیت در حرفه سنتی ” حصیر بافی ” ، از مواد اولیه آن که از درخت خرما بدست می‌آید استفاده می‌شود. برگ درخت خرما که به دو نوع ” مغ ” و ” پیسک ” تقسیم می‌شود از مهمتربن مواد اولیه حصیر بافی است. طناب ضخیمی که در اصطلاح محلی به ( سازو ) معروف است از به هم تنیدن این رشته‌ها به دست آمده و همچنین برای بافت محصولی به نام ” پا دری ” نیز از این الیاف استفاده می‌شود.

تولید محصولات حصیری از نی‌های نازکی که در اطراف رودخانه می‌رویند و به نام حصیر هم خوانده می‌شدند معمول بوده و امروزه از این نی‌ها برای ساختن محصولات بسیار ظریف سفارشی استفاده می‌شود. انجام کار حصیر بافی شامل شش مرحله است که به ترتیب چیدن برگ‌ها ، خیساندن ، جدا کردن پرهای برگ‌ها از شاخه‌ها ، رنگ آمیزی ، بافتن حصیر و مراحل تکمیلی است.
محصولات حصیری از تنوع نسبی برخوردارند و این به علت کاربردهای گوناگونی است که این محصولات داشته‌اند و قبل از تولید محصولات مشابه پلاستیکی همه در نوع خود بهترین نمونه بهشمار می‌رفتند. در حال حاضر تولید بعضی از انواع این محصولات به کلی منسوخ شده ولی برخی دیگر هنوز کم و بیش رواج دارد.
” باد بزن ” ، ” کلاه ” ، ” فرش حصیری ” ، ” جارو ” ، ” درب کوزه ” ، ” کشکدان ” ( ظرف کوچک حصیری درب دار ) ، ” زنبیل ” ( سبد ) ” ، ” پادری ” ، ” جلدت ” ( کیسه‌های حصیری برای نگهداری خرما ) و ” سازو ” ( طناب‌های ضخیم با سیس خرما ) از مهمترین این محصولات است. برای تولید محصولات ظریفی مانند کلاه و بادبزن در بیشتر مواقع تزئیناتی نیز به کار می‌رود که معمولا از پرهای رنگ شده استفاده می‌شود. با وجود گسترش زندگی شهرنشینی و تولید و ورود محصولات مختلف ، همچنان صنعت دستی ” حصیر بافی ” با همت مردان و زنان سخت کوش دیار مومن پرور استان یزد به حیات خود ادامه می‌دهد.

منبع safargardi.com
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.