اتواسکلروز (Otosclerosis) چیست؟ علت، علائم و راه‌کارهای درمان آن

آیا تا به حال چیزی در مورد اتواسکلروز شنیده‌اید؟ اتواسکلروز عارضه‌ای مختص گوش میانی است. عارضه‌ای که در آن ساختار استخوان گوش میانی به طرز غیر طبیعی تغییر می‌کند. این بیماری باعث سخت شدن بافت‌های استخوان‌های گوش میانی می‌شود. در نتیجه این امر فرد علائم زیادی از جمله اختلال در شنیدن صدا، صدای وزوز و سرگیجه را تجربه خواهد کرد. ما در این مطلب قصد داریم تا نگاه دقیق‌تری به این بیماری داشته باشیم و ببینیم که اتواسکلروز چیست؟ علت، علائم و راه‌کارهای درمان آن کدام‌اند؟ پیشنهاد می‌کنیم که تا انتهای این مطلب همراه ما باشید و آن را از دست ندهید.

اتواسکلروز چیست؟

در دنیای پزشکی اصطلاحی بنام اتواسکلروز وجود دارد که از دو بخش oto و اسکلروز تشکیل شده است. Oto به معنی گوش و اسکلروز هم به معنای سخت شدن غیر طبیعی بافت‌های بدن است.

اتواسکلروز یا همان Otosclerosis به شرایطی می‌گوییم که در آن استخوان‌های داخل گوش میانی به صورت غیر طبیعی رشد می‌کنند و مشکلات شنوایی برای فرد درگیر به همراه دارند.

به طور کلی گوش ما سه بخش دارد. یکی گوش خارجی، گوش میانی و دیگری هم گوش داخلی. این بیماری استخوان‌های رکابی گوش میانی را درگیر می‌کند. در واقع بعد از بروز این بیماری استخوان رکابی با استخوان‌های اطراف خودش ترکیب می‌شود و دیگر قادر به حرکت کردن نیست. این شرایط باعث می‌شود که صدا به راحتی به داخل گوش میانی منتقل نشود و فرد مشکلات شنوایی را تجربه خواهد کرد.

با اینکه علت اصلی این بیماری نامشخص است اما می‌توانید با تشخیص زودهنگام و دنبال کردن متدهای درمانی از پیشرفت آن جلوگیری کنید و شنوایی‌تان را بهبود دهید. از طرفی این عارضه در گذر زمان ممکن است باعث ناشنوایی کامل فرد شود، به همین خاطر باید آن را جدی بگیرید و سریعا به سراغ متدهای درمانی و پزشکی بروید.

علت بیماری اتواسکلروز

علت بیماری اتواسکلروز چیست؟

در اعماق گوش ما سه استخوان کوچک وجود داشته که به منظور دریافت صدا و شنیدن امواج صوتی می‌لرزند. این امواج صوتی سپس به گوش میانی یا همان قسمت حلزونی گوش منتقل شده و از آن جا به سیگنال‌های قابل انتقال به مغز تبدیل می‌شوند و در نهایت هم به مغز ارسال می‌شوند.

اتواسکلروز درست زمانی ایجاد شده که استخوان رکابی که یک استخوان مثلثی شکل کوچک در گوش میانی است با بافت‌های اطراف خودش یکی می‌شود. همین باعث شده که به سختی بتواند صوت را انتقال دهد.

علاوه بر این‌ها تحقیقات نشان داده که حدود ۲.۵ تا ۱۰% از افراد بالغ مبتلا به این بیماری هستند. همان طور که بالاتر هم گفتیم علت دقیق این بیماری هنوز ناشناخته است. اما تصور می‌شود که برخی از عفونت‌ها، بیماری‌های مرتبط با سیستم ایمنی، شکستگی‌ها، استرس و… می‌توانند دلیلی بر بروز این بیماری باشند. همچنین متخصصین بر این باور هستند که این بیماری می‌تواند ریشه ژنتیکی هم داشته باشد. به عنوان مثال اگر پدر یا مادرتان درگیر این بیماری هستند به احتمال زیاد شما هم در معرض خطر آن قرار دارید.

میانگین سن شروع این بیماری در بازه ۳۰ تا ۵۰ سالگی قرار دارد. همچنین ابتلای کودکان به این بیماری غیر معمول بوده و خیلی رایج نیست. به علاوه اینکه زنان بیشتر از مردان در معرض خطر این بیماری قرار دارند.

فاکتور‌های موثر در بروز بیماری اتواسکلروز را بشناسید

برخی فاکتورها و موارد هستند که احتمال بروز این بیماری مرتبط با گوش داخلی را افزایش می‌دهند. بالاتر به برخی از این موارد اشاره کردیم. به طور کلی فاکتورهای موثر در بروز بیماری عبارت هستند از:

  • بارداری
  • استرس
  • ویروس سرخک
  • عدم استفاده از فلوراید
  • سابقه بیماری در خانواده و ژنتیک
  • جنسیت، همان طور که گفتیم زنان بیشتر از مردان در معرض خطر این بیماری قرار دارند

شما می‌توانید برای مشاوره در زمینه‌های مغز و اعصاب از دکتر مغز و اعصاب درمانکده کمک بگیرید.

علائم و نشانه‌های عارضه اتواسکلروز

علائم و نشانه‌های عارضه اتواسکلروز کدام‌اند؟

علائم این بیماری در دهه ۲۰ تا ۳۰ سالگی زندگی فرد نمایان می‌شوند و در درجه اول ابتدایی‌ترین نشانه بیماری کاهش شنوایی تدریجی است. از علائم و نشانه‌های احتمالی این بیماری می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • مشکلات متعدد در شنیدن صداهای بم
  • کم شنوایی که در گذر زمان شدیدتر شده
  • بلند به نظر رسیدن صدای شخص برای خود
  • تجربه شنیدن صدای وزوز در گوشی که درگیر شده
  • احساس سرگیجه و از دست دادن تعادل در برخی موارد
  • و…

چه زمانی باید به دکتر مراجعه کنید؟

همان طور که گفتیم علائم این بیماری در بازه سنی ۲۰ تا ۳۰ سال آغاز شده و در ۳۰ تا ۵۰ سالگی بیماری پیشرفت می‌کند. در نتیجه پیشنهاد ما به شما این است که به محض مشاهده علائم اولیه از جمله کم شدن ناگهانی و بی دلیل شنوایی، سرگیجه‌های متعدد، وزوز گوش و همچنین ناتوانی در شنیدن صداهای ریز و بم به یک فوق تخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید. هر چقدر که زودتر جلوی این بیماری را بگیرید و آن را تشخیص دهید شانس بیشتری هم برای نتیجه گرفتن از متدهای درمانی دارید. راه‌کارهای درمانی کمک کرده تا علاوه بر کاهش علائم به زندگی نرمال برگردید.

روش‌های تشخیص بیماری اتواسکلروز

توصیه ما به شما این است که هر یک مدت برای بررسی وضعیت گوش‌هایتان به یک پزشک مراجعه کنید تا اگر احتمال بروز هر گونه بیماری وجود دارد در همان ابتدا جلوی آن گرفته شود. شما می‌توانید با مراجعه به یک پزشک عمومی از وضعیت سلامتی گوش‌هایتان مطمئن شوید. پزشک با معاینه اولیه و بررسی سوابق بیماری‌هایتان بیماری‌های احتمالی را تشخیص می‌دهد. اگر هم که در نهایت مشکوک به یک کیس جدی‌ و تخصصی‌تر شود شما را به یک متخصص گوش و حلق و بینی یا متخصص شنوایی ارجاع خواهد داد. متخصص گوش و حلق و بینی با استفاده از آزمایش‌های مختلفی از جمله اسکن سر، آزمایش‌های شنوایی، تمپانوگرام، ادیوگرافی و تصویربرداری قادر به تشخیص بیماری‌هایی از جمله اتواسکلروز خواهد بود.

روش‌های تشخیص بیماری اتواسکلروز

 

راه‌کارهای درمانی

همان طور که گفتیم این بیماری می‌تواند در گذر زمان فرد را به ناشنوایی برساند. ناشنوایی در این بیماری در ابتدا خفیف بوده که با گذشت زمان تنها بدتر می‌شود. به طور کلی از متدهای درمانی می‌توانیم به استفاده از سمعک و جراحی اشاره کنیم. عموما ۸۰ درصد افرادی که جراحی می‌شوند به بهبودی کامل می‌رسند. اما گاها پیش آمده که به دلیل حاد بودن شرایط بیماری و سرایت آن به قسمت‌های مختلف گوش داخلی حتی با جراحی هم قابل درمان نبوده است.

سمعک هم یکی از راه‌های درمانی بوده که کمک می‌کند صداها را واضح‌تر و راحت‌تر بشنوید. امروزه سمعک‌های متنوعی در صنعت پزشکی طراحی شده‌اند که اندازه کوچکی داشته و به راحتی قابل استفاده هستند و حتی احساس نمی‌کنید که چیزی داخل گوش‌تان قرار گرفته است.

سخن پایانی

در این مطلب دیدیم که بیماری اتواسکلروز چیست و چه علائم و نشانه‌هایی دارد. همچنین در رابطه با راه‌های تشخیص و درمان آن صحبت کردیم. همان طور که دیدید این بیماری در گذر زمان تنها بدتر شده و در صورت عدم پیگیری می‌تواند شما را به ناشنوایی کامل برساند، حادثه‌ای جبران ناپذیر که زندگی را برایتان سخت‌تر خواهد کرد. در نتیجه پیشنهاد می‌کنیم در صورتی که اخیرا متوجه علائمی شده‌اید سریعا به یک متخصص مراجعه کنید. اگر هم که به دنبال اطلاعات بیشتری در رابطه با این بیماری هستید می‌توانید سری به سایت درمانکده بزنید و مطالب بروز مجله پزشکی آن‌ها را دنبال کنید. مجله پزشکی درمانکده مطالب متنوعی دارد. از مطالب مرتبط با بیماری‌های عصبی گرفته تا بررسی سندروم‌های مختلف، به عنوان مثال سندروم پای بی قرار. درمانکده همچنین یک پایگاه اطلاعاتی کامل از تمامی پزشکان معتبر در اختیارتان می‌گذارد و امکان نوبت‌گیری آنلاین و ویزیت اینترنتی را هم برایتان فراهم می‌کند.

 

برچسب ها : درمانکده,دکتر مغز و اعصاب,دکتر گوش و حلق و بینی

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.