مسجد پوترا مسجدی صورتی در مالزی

مسجد  پوترا تماما به رنگ صورتی است و معماری آن بسیار چشم نواز و دیدنی است

 در مالزی برای تفریح و تماشا انتخاب های زیادی دارید، اما باید هوشمندانه عمل کنید و به بازدید از اماکنی بروید که باب میلتان است تا زمان سفرتان را از دست ندهید. می خواهیم به مسجدی برویم که مورد توجه بسیاری از ایرانی هایِ مسافرِ مالزی است.  مسجد  پوترا ( Putra Mosque تماما به رنگ صورتی است و معماری آن بسیار چشم نواز و دیدنی است.

چرا مسجد پوترا مالزی؟

  •  از محبوب ترین مساجد نزد گردشگران مسلمان و غیر مسلمان مالزی.
  •  یکی از مدرن ترین مساجد دنیا است.
  • دانستن همین که به این مسجد، لقب مسجد صورتی داده اند، خود جذاب و هیجان انگیز است.
  • این مسجد معماری فوق العاده و چشم نوازی دارد.

نگاهی به مسجد پوترا |Putra Mosque

شاید تصورتان از مسجد بنایی باشد با گنبد و گلدسته های کاشی کاری شده به رنگ آبی فیروزه ای، زرد، سبز و … و یا بنایی کهن با دیوارهای خشتی و گِلی، اما مسجد پوترا همه ی قید و بندهای ذهنیتان را می شکند، اینجا همه چیز صورتی است. این مسجد صورتی رنگ و فوق العاده، با آب های دریاچه پوتراجایا در مرکز شهر کوالالامپور احاطه شده و تنها از یک سو به خشکی راه دارد. حدودا سه چهارم این مسجد در دریاچه گسترش یافته و ساخته شده به همین دلیل از دور که نگاه می کنی، گویی مسجدی میان آب قرار دارد. رنگ صورتی بنا در آب های درخشان دریاچه ی پوتراجایا منعکس می شود و منظره ی بسیار زیبایی را پدید می آورد که می تواند بینندگان را ساعت ها محو خود کند.

در ابتدای راه خوب است بدانید که این مسجد به افتخار اولین نخست وزیر مالزی تانکو عبدالرحمان پوترا الحاج، پوترا نامیده شده و یکی از محبوب ترین مناطق گردشگری نزد مسافران و همچنین ساکنان مالزی است. با نزدیک شدن به مسجد احساس عجیبی را تجربه می کنید، حسی روحانی به همراه شگفتی از معماری شاخص و زیبای آن. پوترا گنبدی گرانیتی دارد به رنگ گل رز…

این مسجد که مساحتی در حدود ۱٫۳۷ هکتار دارد، می تواند نزدیک به ۱۵۰۰۰ نمازگزار را همزمان در خود جای دهد. نکته ای که این مسجد را منحصر به فرد کرده معماری و رنگ های به کار رفته در آن است و بخش های مختلف آن تفاوت چندانی با مساجدی که در ایران می بینیم، ندارند. می توان ساختمان پوترا را به سه بخش مجزا تقسیم کرد؛ شبستان ( سالن نمازگزاران )، حیاط یا صحن مسجد و اتاق هایی برای امور آموزشی و برپایی کلاس های دینی. ساخت مسجد در سال ۱۹۹۷ میلادی آغاز و در نهایت بعد از دو سال در سال ۱۹۹۹ به پایان رسید.

بخش های مختلف مسجد پوترا

زیبایی در این مسجد صورتی رنگ موج می زند، قایقرانان در دریاچه ی اطراف می چرخند و می چرخند و با خود گردشگرانی را به این سو و آن سوی مسجد می برند که همگی با چشمانی متحیر غرق تماشای این بنای زیبا هستند.

صحن مسجد: 

برای رسیدن به شبستان زیبای مسجد پوترا باید از حیاطی خوش نقش عبور کرد که با حوضچه هایی چشم نواز میهمانان را به داخل مسجد هدایت می کنند. همه ی این صحن، سنگ فرش شده و قدم زدن روی آن لذت بخش است. آرام آرام  وارد شبستان می شویم. برای داخل شدن به مسجد باید از ورودی عظیمی استفاده کنیم که بسیار شبیه به دروازه های کهن شهرهای پارسی است و بدون شک از دروازه های ایرانی در ساختش ایده گرفته اند.

شبستان: 

با ورود به شبستان، گنبد زیبای این مسجد را از زاویه ی پایین می بینیم؛ گنبدی که حدودا ۷۶ متر از سطح زمین بالاتر است. به بالا که بنگرید دورتا دور گنبد که با گُل هایی به رنگ صورتی پررنگ تزئین شده اند نظرتان را به خود جلب می کند. همچنین پنجره هایی وجود دارد که نوری ملایم را وارد سالن نمازگزاران می کنند. دیوارها و داخل این شبستان همه به دست هنرمندان ماهر گچبری و زیبا سازی شده اند. زمینه ی دیوارها روشن و تقریبا سفید رنگ است اما با گچ بری های صورتی رنگ بسیار زیبا و شاخص می درخشند. دور تا دور این شبستان هم دالان هایی بسیار دیدنی وجود دارد. در حقیقت ۱۲ ستون در اطراف این شبستان هستند که برای استحکام مسجد استفاده شده اند و در کنار هم قرار گرفتن این ستون ها چهره ی شبستان را دیدنی تر کرده اند.

مسجد پوترا دو طبقه دارد و به گونه ای ساخته شده که طبقه ی فوقانی کاملا مشرف به طبقه ی زیرین است. نکته ی قابل توجه دیگر درباره ی مسجد و شبستان دیدنی اش این است که گرداگرد محل نمازگزاران، درب هایی غول پیکر و چوبی وجود دارد که ابهت و جلوه ی شبستان را دو چندان کرده اند و نمازگزاران می توانند از هر سو وارد این مکان شوند. در این شبستان منبر و محراب وجود دارد که برای اقامه ی نماز و برپایی سخنرانی استفاده می شوند و نمازگزاران می توانند در این سالن بنشینند و به سخنرانی ها گوش فرا دهند. در طبقه ی اول این شبستان ۸۰۰۰ نمازگزار مرد و ۲۰۰۰ نمازگزار خانم می توانند هم زمان نماز بخوانند.

سالن غذاخوری: 

در این مسجد سالنی برای نهارخوری گردشگران و نمازگزاران وجود دارد که می تواند هم زمان از ۲۳۰ نفر پذیرایی کند. برخی علاقمندان مراسم های خود را نیز در این سالن برپا می کنند.

سایر بخش های مسجد: 

در این مسجد مدرن و زیبا که به راستی افتخاری است برای معماری اسلامی؛ بخش های دیگری هم علاوه بر مواردی که اشاره کردیم وجود دارد مانند: اتاق هایی برای تحقیق، مباحثه و تدریس دروس دینی و یک اتاق هم برای کتابخانه در نظر گرفته شده است؛ همچنین این مسجد وضوخانه و محلی برای تشیع جنازه نیز دارد.

معماری مسجد پوترا

مسجد پوترا یکی از زیباترین مساجد دنیاست. دیواره های پائینی این مسجد شباهت زیادی به مسجد سلطان حسن ( King Hassan Mosque ) در کازابلانکار مراکش دارد. سبک معماری این مسجد، اسلامی است. همچنین برای ساخت مسجد پوترا، از مساجد دوران حکومت صفویان بر ایران بهره گرفته اند. البته اگر کمی با دقت تر بنگریم خواهیم دریافت که معماری این مسجد تلفیقی از سبک ساخت مساجد در سراسر دنیا می باشد. برای مثال شکل کلی مسجد و معماریش شبیه به مساجد پارسی است اما مناره ی ۱۱۶ متری اش کاملا شبیه به مناره ی مسجد شیخ عمر در بغداد است. همانطور که چندی پیش هم اشاره کردیم دیوارهای سطوح پائینی پوترا هم اقتباسی از مسجد ملک حسن مراکش می باشد. همچنین شیشه هایی رنگی به کار رفته شده در درب ها و پنجره های مسجد پوترا هم آلمانی هستند.

برای زیباسازی و بیشتر کردن جلوه ی مسجد پوترا از خط و خوشنویسی اسلامی روی بنا استفاده شده و در ساخت این مسجد که تم آرام رنگ صورتی در همه جایش مشخص است، از سنگ مرمر و گرانیت استفاده شده که ترکیبی موفق بود. سیستم صوتی این مسجد نیز بسیار خوب و با کیفیت می باشد و می تواند صدای سخنرانان و اذان را در تمامی محیط مسجد به خوبی منتشر کند.

معماری قسمت های مختلف مسجد پوترا

اکنون می خواهیم بخش های مختلف مسجد را از نظر معماری دقیق تر بررسی نماییم:

 مناره:

 مسجد پوترا همان طور که متوجه شدید یک مناره به ارتفاع ۱۱۶ متر دارد. این مناره چند ضلعی و شبیه به ستاره طراحی و ساخته شده و از نکات برجسته ی معماری این بنا به حساب می آید، می گویند مناره ی این مسجد بلندترین مناره در آسیای شرقی است اما فعلا منبع معتبری در این رابطه وجود ندارد. مناره ی این مسجد به صورت ستاره ای پنج پَر ساخته شده که هر یک از گوشه های آن نشان دهنده و سمبل یک موضوع است که در این بخش به معانی موجود در این مناره اشاره می کنیم:

  • تشهد: اعلام و اعتقاد به یکتا بودن خداوند و پیامبری حضرت محمد(ص).
  • نماز: اعتقاد به برپایی ۵ بار نماز در روز
  • زکات: پرداخت و کمک ۲٫۵ درصد از اندوخته به فقیران
  • حج: لزوم رفتن یک بار به زیارت خانه ی خدا در طول عمر
  • روزه: روزه و کنترل نفسانی خود در طول ماه مبارک رمضان

 گنبد: 

گنبد زیبای مسجد پوترا که شاخص ترین و دیدنی ترین بخش مسجد پوترا است ۷۶ متر از سطح زمین ارتفاع دارد و با کاشی کاری های سرخ و صورتی تزئین شده و دور تا دور این گنبد و گنبدهای کوچک تری هم وجود دارند که به صورت پلکانی ساخته شده اند.

درب و پنجره های چوبی:

 از دیدنی های زیبای دیگر این مسجد صورتی رنگ، درب و پنجره های چوبی آن است که به راستی هنر دست هنرمندان سازنده اش را نشان می دهد که با ظرافت تمام این درب و پنجره ها را ساخته اند. دور تا دور شبستان با درب هایی زیبا و چوبی به رنگ قهوه ای تیره تزئین شده اند و همچنین پنجره های کوچکی که در قسمت های بالایی مسجد وجود دارند هم چوبی و بسیار زیبا می باشند.

نکاتی مهم برای ورود به مسجد پوترا

  •  هیچ هزینه ای برای ورود به این مسجد لازم نیست پرداخت کنید.
  •  در مسجد بایدنظافت را رعایت کنید و آشغال نریزید.
  •  سیگار کشیدن در مسجد ممنوع است.
  •  بانوان نباید لباس تنگ بپوشند و در صورت تنگ بودن لباسشان باید حتما چادرهای مخصوص مسجد را به تن کنند.
  •  رعایت حجاب در این مسجد ضروری است حتی اگر فرد بازدیدکننده مسلمان نباشد.
  • برای افرادی که مسلمان نیستند و علاقه دارند درباره ی اسلام بیشتر بدانند در این مسجد مقاله هایی ارائه می شود که به زبان های گوناگون است می توانند آن ها را تهیه کنند و مطالعه نمایند.
  • برخورد مسئولین مسجد پوترا بسیار دوستانه و مودبانه است.

گردشگران در مسجد پوترا

مسجد پوترا و گردشگران
اغلب تورهای گردشگری مسافرانشان را به این مسجد صورتی رنگ و زیبا می برند تا از معماری شاخص ایرانی، عربی، اسلامی آن لذت ببرند

در ابتدا مسجد پوترا برای استفاده ی ساکنان محلی ساخته شد اما پس از مدتی به یکی از محبوب ترین مناطق گردشگری در مالزی و کوالالامپور تبدیل شد و اغلب تورهای گردشگری مسافرانشان را به این مسجد صورتی رنگ و زیبا می برند تا از معماری شاخص ایرانی، عربی، اسلامی آن لذت ببرند.

علاوه بر دیدن این مسجد صورتی رنگ و زیبا نکته ی دیگری هم وجود دارد که برای توریست ها جذاب است، آن ها در بدو ورود به این مسجد باید چادرهایی به رنگ صورتی بسیار خوش رنگ به تن کنند و حجابشان را رعایت نمایند، این چادرها با چادرهای موجود در ایران متفاوت است و در واقع لباسی بلند با کلاه است. جالب تر این است که حتی مردان هم این چادرها را می پوشند اما اغلب کلاه را به سر نمی گذارند. البته مانعی ندارد که مردان با لباس آستین بلند و شلوار معمولی نیز وارد مسجد شوند و یا زنان با حجاب کامل و لباس های خودشان، اما مهم این است که لزوما باید با حجاب وارد شوند.

اگر می خواهید به بازدید از یک مسجد مدرن تمام عیار بروید، مسجد پوترا یکی از مهم ترین مساجد مدرن دنیاست، همه چیز در این مسجد لوکس است و رنگ و بویی متفاوت دارد به همین دلیل بسیار مورد توجه توریست ها قرار می گیرد. تورهای گردشگری که از ایران مسافران را به کوالالامپور می برند اکثرا مسلمانان ایرانی را برای دیدن مسجد خاص و زیبای پوترا هم می برند. برای ورود به این مسجد هیچ محدودیتی از نظر این که گردشگران چه دینی دارند، وجود ندارد و از هر دینی می توانند وارد این مسجد شوند.

اماکن دیدنی اطراف مسجد پوترا

از مهم ترین و شاخص ترین مناطقی که در اطراف مسجد پوترا وجود دارد، دریاچه ی اطرافش است که در ابتدای مطلب به آن اشاره کردیم، این مسجد روی زمین ساخته شده است اما از یک طرف کاملا با آب پوشیده شده و همین این مسجد را زبان زد کرده است. می توان در این دریاچه ی مصنوعی که پوتراجایا  نام دارد قایق سواری کرد و از تفریحات آبی بهره برد.همچنین خوب است بدانید که در پوتراجایا اماکن دیدنی زیادی وجود دارد که پیشنهاد می شود از آن ها نیز دیدن نمایید:

  • پل Seri Wawasan
  • بنای یادبود ملینیوم
  • پردانا پوترا
  • پل پوترا
  • پل Seri Gemilang

دسترسی

به دلیل موقعیت مرکزی مسجد پوترا دسترسی به آن کار آسانی است و بهترین راه استفاده از وسایل نقلیه ی عمومی می باشد. شما می توانید با اتوبوس، ترن و اتومبیل شخصی و تاکسی به این مسجد برسید.

با اتوبوس: 

با استفاده از اتوبوس های Parkmay از سراسر شهر می توانید به مسجد صورتی مالزی برسید، کافی است سوار اتوبوس های شماره ۸۶۸ شوید. این اتوبوس ها از Sinar Kota، Komuter Serdang، Putrajaya و Cyberjaya می گذرد.

با ترن:

 قطار های ERL از فرودگاه KLIA مسافران را به ایستگاه مرکزی KL’s می برند. این قطارها ترن های پر سرعت هستند و هر نیم ساعت در این مناطق و ایستگاه ها توقف می کنند: ( KL Sentral ) بندر تسیک پوتراجایا، سیبرجایا، سالک تینگی Salak Tinggi. باید در نظر داشته باشید که در ساعات خلوت کمتر از نیم ساعت طول می کشد تا این قطارها به هر ایستگاه برسند.

با اتومبیل شخصی:

 راحت ترین راه برای رسیدن به مسجد پوترا کرایه ی اتومبیل یا گرفتن تاکسی است، کافی است بگویید که می خواهید به مسجد صورتی بروید، همچنین اگر با اتومبیل شخصی به این مسجد می روید کافی است به این آدرس مراجعه نمایید.

زمان بازدید

  • از شنبه تا پنج شنبه: ۹ صبح تا ۱۲:۳۰ ، ۱۲ تا ۱۴، ۱۲ تا ۱۷:۳۰٫
  • جمعه: ۱۵ الی ۱۶، ۱۷:۳۰ تا ۱۸٫

آدرس: مالزی، ایالت پرسکوتوان پوتراجایا، پرسکوتوان، پوسوت کراجان، مسجد صورتی مالزی.

.Address: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Pusat Pentadbiran Kerajaan, 62502 Persekutuan, Wilayah Persekutuan Putrajaya, Malaysia

منبع karnaval.ir
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.