کبد عضو بسیار مهمی در بدن انسان است و بدون این ارگان بدن انسان نمیتواند به خوبی کار کند. وزن کبد حدودا ۱.۵ کیلوگرم است و به رنگ قرمز و قهوهای است. این ارگان از دو بخش اصلی تشکیل شدهاست، که به عنوان لوبهای چپ و راست شناخته میشوند. زیر کبد، کیسه صفرا قرار گرفته، همچنین روده و لوزالمعده نیز در قسمت پایین کبد جای دارند.
تمام ارگانهایی که در این ناحیه قرار گرفتهاند با هم به هضم غذا کمک میکنند و به پردازش و جذب مواد مغذی که بدن لازم دارد تا سالم بماند میپردازند. کبد از آن جهت مهم است که خونی که در میان دستگاه گوارشی جریان مییابد را تصفیه میکند تا فاقد هرگونه سم و مواد مخدر باشد. در این راستا احتمال دارد هر چه عملکرد کبد برای تصفیه خون بیشتر باشد، زودتر از کار بیفتد. در این مقاله سعی داریم مواد غذایی پاککننده کبد را به شما معرفی کنیم که با افزودن آنها به رژیم غذایی، کبد شما تمیز شده و عملکرد بهتری در طولانی مدت خواهد داشت.
علائم کبد سمی
ممکن است تصفیه خون توسط کبد موجب آسیب به کبد و سمی شدن آن شود. در چنین حالتی کبد نمیتواند به خوبی کار کند و علائم گوناگونی از خود نشان میدهد. قبل از آنکه به معرفی غذاهایی که پاککننده کبد هستند، بپردازیم لازم است علائم و نشانههایی که نشان میدهند کبد سموم بسیاری در خود نگه داشته را معرفی کنیم.
گزارشها نشان میدهد نفخ شکم و درد در ناحیه کبد یکی از رایجترین علائم است. اگر کبد بسیار سمی باشد، درد شدید کبد بروز خواهد کرد. قلیایی شدن معده، سوزش سر شکم، تعریق زیاد و افزایش وزن که ناگهانی باشد از دیگر علائم کبد سمی است.
در برخی افراد لکههای تیره بر روی پوست نمایان میشود. به این لکهها، لکههای کبدی میگویند. در برخی افراد که کبد آنها به خوبی عمل نمیکند هضم غذاهایی که چربی زیادی دارند به سختی انجام میشود. اگر هر یک از این علائم را دارید، حتما این مقاله را مطالعه کنید و غذاهایی که به منظور پاکسازی بدن و کاهش سموم کبد معرفی میشود را مصرف کنید.
غذاهای پاک کننده کبد
کبد سمی میتواند برای سلامت عمومی بدن مضر باشد و منجر به درد و ناراحتی شود. سمی شدن کبد لزوما به این معنا نیست که شما مجبورید همیشه با علائم آن زندگی کنید. در زیر ۱۰ نوع مواد غذایی که برای پاکسازی کبد و عملکرد بهتر آن میتوانید مصرف کنید، معرفی میکنیم:
هویج ارگانیک:

اگر میخواهید رژیم غذایی برای پاکسازی کبد داشته باشید، باید حتما هویج ارگانیک را در لیست غذاهای خود قرار دهید. هویج نه تنها کبد را سمزدایی میکند، بلکه آن را کامل پاکسازی نیز میکند از این رو عملکرد کبد نیز بهبود مییابد. توصیه میشود روزانه دو تا سه هویج را آبگیری کرده و میل کنید اما اگر دیابت دارید، آب هویج را یک روز در میان مصرف کنید. هویج سرشار از ویتامین A، ویتامین C، ویتامین D، ویتامین E، پتاسیم، منیزیم، فسفر، بیوتین و انواع دیگر مواد مغذی است که نه تنها برای کبد بلکه برای تمامی اعضای بدن شما مفید است. اگر هویج خام دوست ندارید، هویج را در آبمیوهگیری قرار داده و با آب لیمو و زنجبیل تازه مخلوط کنید.
اسفناج:

اسفناج از خانواده سبزیجات برگ سبز است و یکی از بهترین منابع پروتئین گیاهی محسوب میشود. اما این گیاه مواد مغذی دیگری نیز دارد که برای سلامتی مفید است. این مواد مغذی قادر هستند انواع مواد موجود در کبد شامل مواد شیمیایی، فلزات سنگین و … را خنثی کند. اسفناج حاوی ویتامین، ویتامین B1، زینک، کولین، پروتئین، ویتامین B6، ویتامین K، آهن، منیزیم، فولات، مس و بسیاری مواد مغذی دیگر است.
بروکلی:

بروکلی یک نوع سبزی بسیار سالم است. بروکلی حاوی diindolylmethane است که تحقیقات نشان دادهاست برای پیشگیری از سرطانهایی که با میزان بالای استروژن مرتبطند، بسیار مفید است. مطالعات تغذیه نشان میدهد بروکلی حاوی ترکیباتی است که آنزیمهای سمزدای کبد را فعال میکند. اثرات خوردن بروکلی تا چند هفته پس از مصرف آن پابرجاست. بروکلی همچنین منبع غنی ویتامین A، ویتامین B1، اسیدهای چرب امگا ۳، کلسیم، سلنیوم، پروتئین و آهن است.
سیر:

سیر گیاهی است که ما اغلب در آشپزی از آن استفاده میکنیم. سیر به عنوان یک آنتیاکسیدان و آنتیباکتری قوی شناخته شدهاست. آنچه بسیاری از افراد درباره سیر نمیدانند این است که سیر حاوی ترکیباتی است که برخی آنزیمهای فعال کبدی تولید میکند که این آنزیمها مسئولیت از بین بردن سموم مضر بدن را برعهده دارند. آلیسین موجود در سیر به کاهش سموم موجود در کبد و عملکرد بهتر کبد کمک میکند.
گوجه فرنگی:

گوجه فرنگی برای رفع بسیاری از مشکلات و بیماریها از جمله سمی شدن کبد مفید است. این ماده غذایی سرشار از ترکیبی با عنوان لیکوپن است که یک آنتی اکسیدان طبیعی بسیار قوی است. لیکوپن موجود در گوجه فرنگی برای سمزدایی بدن روی DNA کار میکند. این ماده غذایی همچنین حاوی ویتامین C، ویتامین A، ویتامین E و بسیای آنتی اکسیدانهای دیگر است که به سمزدایی کبد کمک میکنند.
سیب:

سیب برای پاکسازی کبد بسیار مهم است و مصرف آن نه تنها برای سمزدایی کبد بلکه برای پاکسازی کبد نیز حائز اهمیت است. سیب حاوی اسید مالیک است. اسید مالیک مجاری و لولههایی که در کبد قرار دارد را باز نگه میدارد بنابراین کبد بهتر میتواند در طول پاکسازی سموم را از خود خارج کند.
آووکادو:

آووکادو هم بسیار خوشمزه و هم یک ماده غذایی بسیار غنی است. آووکادو حاوی ۵ مواد مغذی از جمله ویتامین K، ویتامین B5، ویتامین E، ویتامین C، فلات، پتاسیم، ویتامین A، منیزیم و… است. آووکادو همچنین حاوی ترکیباتی است که تولید طبیعی گلوتاتیون بدن را افزایش میدهد. گلوتاتیون مادهای در بدن است که به دفع سموم از کبد کمک میکند.
گریپ فروت:

گریپ فروت فواید بسیار زیادی دارد. سرشار از فیبر، ویتامین C، لیکوپن، کولین و پتاسیم و دیگر مواد مغذی است. این ماده غذایی برای حفظ سلامت قلب عالی است و تاثیر مثبتی بر روی تری گلیسیرید و سطح چربی خون دارد. علاوه بر این، آنتی اکسیدان موجود در این میوه به دفع سموم موجود در کبد و بهبود اثربخشی رژیم پاکسازی کبد کمک میکند.
چای سبز:

چای سبز جزء مواد غذایی محسوب نمیشود اما جزء خوردنیهایی است که میتوانید در لیست غذاهایی که برای پاکسازی کبد مصرف میکنید، جای دهید. کاتچین موجود در چای سبز به عملکرد بهتر کبد کمک میکند. اما بهتر است چای سبز را همانطور که از نام آن برمیآید به عنوان چای مصرف کنید نه به عنوان دارویی برای سمزدایی کبد.
لیمو:

لیمو نیز از دیگر مواد غذایی است که در پاکسازی کبد موثر است. لیمو سرشار از ویتامین C است که یک آنتی اکسیدان طبیعی میباشد که از جذب سموم در بدن جلوگیری میکند. لیمو حاوی مقادیر زیادی فسفر، فیبر، منیزیم، آهن، مس، فلاونوئیدها و … است که همه اینها برای سلامتی کلی بدن مفیدند.
نتیجه گیری
کبد برای بدن بسیار مهم است اما به دلیل فشارهای بسیاری که بر روی آن است، ممکن است سمی شود. سمومی که در کبد انباشته میشوند میتوانند عملکرد آن را کاهش داده و علائم بسیاری را از خود نشان دهد. مصرف مواد غذایی سرشار از فیبر که آنتی اکسیدان زیادی دارند، روش خوبی برای دفع سموم از کبد و پاکسازی آن میباشد.